Life, Swedish
Leave a Comment

Swedish / Amsterdam – Sloterdijk – Haarlem

haarl

Amsterdam – Sloterdijk – Haarlem
hur ofta har jag inte suttit på det tåget de senaste 11 åren?

Amsterdam – Sloterdijk – Haarlem
hur lång tid kunde det egentligen ta att komma hem från jobbet?
Minnet av den dagliga rutten Hilversum Sportpark – Amsterdam var utsuddad för länge sedan. Fastklämd bland hundratals mycket längre och mer pendelvana människor som inte heller ville vara just där just då.
Ibland kunde det vara kul, som när min finska kollega Taina och jag vid 30+ års ålder lekte spioner på morgontåget (7.11, platform 15, mot Almere Buiten, byte vid Weesp för Hilversum, om man inte somnat och vaknat just i Almere Buiten), till jobbet och smög omkring allt annat än osedda längs stolsraderna med osynliga pistoler i händerna, viskandes i mobilen ”car 5 clear!”, ” where are you, Falcon?”, ”Come in, Beehive”, ”Over and out” tills vi hittade varandra.
Eller på vägen tillbaka gissandes vädersträcken i detta världens plattaste land tills en av oss, till medpassagerarnas belåtenhet, fått en kompass i julklapp som vi kunde referera istället för det något högljudda gissandet.
Och, icke att förglömma, ”färg-leken” ; Så fort vi såg något som inte var grönt (polder, åkrar), rött (ladorna från alla bio-industri-”bönderna”) eller vitt (fåren) gällde det att ropa så högt och snabbt som möjligt ”rosa!”, ”blått!”, ”gult!”. Den med mest ”färger först” van en av den andre betalade Ben & Jerry´s från Spoor 2 på Amsterdam Central. 3 kulor.

Amsterdam – Sloterdijk – Haarlem
Paniken och svetten som bröt ut när på väg till Eminem konserten rutten Amsterdam – Sloterdijk tog 1 timme och 19 minuter istället för de normala 4 minuterna så att man nästan missade hela konserten.

Amsterdam – Sloterdijk – Haarlem
4 år av “lite-väl-intensiv-för-min-smak-på-den-tiden-egentligen-men-jag-klarade-det-yoga-teachert-training”.
Berg och dal bana mellan Amsterdam – Sloterdijk – Haarlem. På vägen dit undrades det vad f…n jag egentligen gett mig in i.På väg hem igen pendlandes mellan lättnad av att dagen äntligen var över, inspiration till Jupiter och tillbaka och vidare till total fysisk och mental utmattning.

Amsterdam – Sloterdijk – Haarlem
Och sen kom IKEA!
Det blev Amsterdam – Sloterdijk – Spaarnwoude – Haarlem ett bra tag. ”Pendlandet-suger-så-jag-förtjänar-3-kulor-på- Ben & Jerry´s-på-Amsterdam-Central-om-tåget-är-försenat” (vilket var 4 dagar av 5) byttes ut emot ”hoppa-av-vid-IKEA-för-Leksands Knäcke-med-senapssill-och-en-påse-dillchips”.

Amsterdam – Sloterdijk – Haarlem
Nu njuter jag av resan.
Amsterdam är Världen, Sloterdijk ett pit stop – omutifallatt man glömt Starbucks kan man byta till Schipholtåget där för ännu bättre Starbucks i en Chesterfield fåtölj – , Spaarnwoude är fält, hästar, får och bara lite IKEA (runt jul, när det är glöggdags).
Haarlem är Holland ; alla går runt i Uggs och för korta jackor fortfarande, stretch jeansen har inte bytts ut sedan 2003, bakfietsarna trampas runt av mammor med färgglada knytklänningar med mörka leggings, cowboy boots och blommig sjalar, alla har rött läppstift, klipper sig hos Rob Peetoom och äter gelati på La Garonne.
Hemma.
Ett tag till.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s